Week 7: Held Marian Pluijmers

De afsluitende knaller van onze serie ‘Helden van de Molenloop’ is een interview met Marian Pluijmers. Marian Pluijmers is oud Skadi lid en woont langs de Rotte waar zij nog dagelijks herinneringen ophaalt aan haar tijd bij Skadi. Ook zij zal 22 april de Molenloop starten samen met haar dochter en Skadiaan Tessa Menke. We stelden haar een paar vragen.

Kunt u een korte samenvatting geven van uw tijd op Skadi?
Ik ben lid geworden in 1983 en gaan wedstrijdroeien in de eerstejaars dames 8. In m’n tweede jaar heb ik geroeid in een 4. Het derde jaar heb ik de dames wedstrijd 4 gecoacht en zat ik in de voorloper van de afroeicommissie. Daarna begonnen de coschappen en heb ik nog geroeid bij R.V. Nautilus en in 1987 de Ringvaart gestart in een 8.

Vind u dat Skadi veel is veranderd? 
Ja heel erg. Het is ontzettend professioneel geworden, het lijkt wel een bedrijf. Er zijn nu zoveel commissies en disputen en de taken en verantwoordelijkheden worden veel serieuzer opgepakt. Een rol in het bestuur is een hele serieuze taak geworden. Je ziet echt dat Skadi zijn vleugels uitslaat in de maatschappij.

Hoe was het trainen op Skadi destijds anders?
Skadi had nog geen ergometers. Maandagavond hadden we een hardlooptraining langs de Kralingse plas en op de universiteit hadden we intervaltraining. Twee keer per jaar werden ergometers gehuurd voor een test. Die moest je in je eentje uitvoeren voor een coach, heel mysterieus.

Loopt u vaak hard? Heeft u weleens wedstrijden gestart?
Ik loop nu twee keer per week hard. Tussen 2008 en 2010 heb ik vier marathons gerend, driemaal Rotterdam en een keer Terneuzen. Nu train ik samen met mijn dochter Tessa voor de Urban Trail Rotterdam (10km) op 12 mei! We gaan maandag voor twee rondjes als training.

Vindt u het leuk om langs de Rotte te wonen? 
Ja heel erg leuk vooral nu Tessa ook bij Skadi zit! Het herinnert steeds aan die tijd. En als je zo dichtbij bent wordt je er echt in meegenomen, altijd even kijken welke ploegen er op het water liggen, zou dat de EJD zijn die de Varsity heeft gewonnen, etc. En het is heel makkelijk om even bij de Head of the Rotte te kijken en natuurlijk mee te doen met de Molenloop!

Waarom doet u mee met de Molenloop?
Ik vind het een heel gaaf evenement. Het doet me denken aan een hardloopwedstrijd die Skadi vroeger eens had georganiseerd waarbij we in tweetallen, een lopend, een op de fiets, langs de Rotte moesten rennen. Je mocht zelf kiezen wanneer je wisselde en hoe vaak. Andere studentenroeiverenigingen deden toen ook mee. Het was echt een hele leuke wedstrijd!

Als afsluiter stelden we ook Tessa, haar dochter en een echte Skadi baby, de vraag ‘hoe heb je als kind Skadi meegekregen?’ 
Heel onbewust maar er waren kleine dingen, zo zijn we in 2007 naar de Varsity geweest, dat was heel gaaf! De Menke 2 in de achtertuin gedoopt en we mochten toen mee in de bestuursbak naar Skadi waar ik m’n eerste bordje pasta pesto heb gegeten. Op de basisschool heb ik zelfs een werkstuk over Skadi gemaakt, als ondertitel had ik geschreven: ‘studenten zijn mensen die zich nergens voor schamen en veel bier drinken’.