Week 6: Held Falko Michielse

Het is alweer de een na laatste week van onze serie ‘helden van de Molenloop’. Deze week is onze held Falko Michielse, oud president van Skadi, coach en wedstrijdroeier. Een fanatieke hardloper met een gouden hart voor Skadi. We stelden hem 7 vragen. 

Kan je een korte samenvatting geven van je tijd op Skadi? Eerste jaar jonge 8 en nieuweledencommissie (NLC). Tweede jaar middengroepzwaar 4-, 2e in development klassement, naar Henley, president NLC. Derde jaar middengroepzwaar 2- met David Fox, oude 8, almanak commissie. Vierde jaar president van het 143e bestuur. Vijfde jaar jonge 8 2017 gecoacht, TAR (technische advies raad). Zesde jaar TAR. Zevende jaar president KNSRB. 

Aan wat voor sporten doe je nu? Hardlopen, fietsen, ergometeren, pompen (op Skadi of op kantoor). Ik ben aan het trainen voor een marathon maar nog niet voor een specifieke. Ik ging meedoen aan de CPC maar die werd helaas afgelast. Gelukkig had ik mijn doel om onder de 1,5 uur te lopen in een training al gehaald. Sinds de CPC merk ik wel dat ik wedstrijden nodig heb. Ik had daarvoor super veel getraind maar toen die wedstrijd eenmaal geweest zou zijn merkte ik dat het trainen minder ging.

Wat is je lievelingsrondje? Langs de Rotte, door het Prinsemolenpark heen en langs de Kralingse plas terug. 

Wat heb je geleerd in je tijd als wedstrijdroeier? Meerdere dingen! Ten eerste dat je veel harder kan dan je eigenlijk denkt. Pijn is een natuurlijke barrière die je moet doorbreken en als daar eenmaal doorheen bent kom je in een flow. Anders zou je er continu tegen aanbotsen, je kan het beter ondergaan. De schoonheid van het roeien. Een beweging die 2 seconden duurt en je 200x uitvoert. Het perfectioneren van die beweging, alle uren die daar in gaan en het resultaat als dat met elkaar lukt!
Daaraan gekoppeld het feit dat het een vreemde soort teamsport is. Gebaseerd op vertrouwen dat die andere precies hetzelfde doen en er volledig voor gaan zonder dat je dat kan zien. Want alleen als iedereen hetzelfde doet kan je uit die start knallen
Verder de discipline die eigenlijk tweeledig is. Namelijk ten eerste het naar je trainingen gaan en de structuur van slapen en eten. Ten tweede hoe je je trainingen afwerkt, hoe je ze uitvoert. En daarbij ook de schaduw zijde, je buikspieroefeningen en skiffen in de winter maar dat maakt het gelijk ook meer heroïsch.
Tot slot dat afzien ook zijn charme heeft. Dat als je jezelf er toe kan zetten het heel mooi is om af te zien. Het geeft voldoening.

Wat heb je geleerd in je tijd als coach?
De samenwerking tussen verschillende typen personen en hoe je als persoon reflecteert op andere personen. Dat verschillende roeiers verschillende aanpakken nodig hebben en dat lang niet altijd een aanpak de heilig graal is. Dat ik meer houd van zelf sporten dan sport faciliteren ???? Eigenlijk bevestigd gekregen wat het belang van een coach is bij het vormen van de eerstejaars Skadianen. Hoeveel invloed je hebt op hoe zij zich later in Skadi verder ontwikkelen. Tot slot dat men bij Skadi weleens vergeet wat het belang van het collectief is vs het belang van een individu. En dat je voor het belang van het collectief soms het belang van een individu moet opofferen. 

Waarom doe je Molenloop? Ik heb wedstrijden nodig om consequent te blijven trainen, daarnaast gewoon leuk om aan wedstrijden mee te doen!

Voor hoeveel rondjes ga je? 5 rondjes!